Építész tűzvédelmi mérnöki tervezés/szakértés

A változó tűzvédelmi követelmények, a beépítésre kerülő termékek, megoldások, kivitelezési megoldások módosulásai miatt a tűzvédelmi tervező/szakértő meghatározó szerepet tölt be mind a tervezés, mind a kivitelezés folyamán. Számos összetett feladattal találkozunk napi szinten. Rengeteg kérdés, kétely fogalmazódik meg már egy épület tervezése folyamán is, ezért is fontos az építész tervezők és szakági tervezők folyamatos kapcsolattartása.

Felső szintű szakértői végzettségünknek és széleskörű tapasztalatunknak köszönhetően megfelelő szakmai tudással és felkészültséggel látjuk el a ránk bízott tűzvédelmi szakértői, tűzvédelmi tervezés szakfeladatokat.

Engedélyezési szintű és/vagy kiviteli szintű Tűzvédelmi műszaki leírás készítése során meghatározzuk a létesítmény tűzvédelmi követelményeit, előírásait. Elengedhetetlen tényező az illetékes katasztrófavédelmi hatósággal történő egyeztetés és kapcsolattartás, továbbá egyeztetés az építész tervezővel és a szakági tervezőkkel.

 

 

Generál tervezési szemlélettel segítjük projektje megvalósulását, de mit is tartalmaz?

Vállaljuk:

 • épületek, építmények tűzvédelmi tervezését

          Vállaljuk a tűzvédelmi tervezést a koncepciótervtől a megvalósulásig. Tűzvédelmi tervezés során komplett tervdokumentációt készítünk tűzvédelmi rajzi munkarésszel együtt.

 • tűz- és füstterjedési, valamint kiürítés szimulációk készítését

            Vállaljuk mind tűz- és füstterjedési szimuláció, mind kiürítési szimuláció készítését, amelyekkel az egyedi épületek tűzvédelmi megfelelősége igazolhatóvá válik.

 • már elkészült tűzvédelmi tervek, koncepciók hibáinak feltárását és optimalizálását

           Vállaljuk mások által készített tűzvédelmi munkarészek áttekintését. A tervdokumentációban lévő hibák kiszűrésre kerülnek és megfelelő műszaki megoldást nyújtunk azok rendbetételére.

 • engedélyezési eljárások, hatósági egyeztetések lefolytatását

           Vállaljuk valamennyi tervfázisban a tűzvédelmi hatósággal való egyeztetések, eltérési engedélyezési eljárások lefolytatását.

 • tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv készítését

           Vállaljuk Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv (piros könyv) készítését, mely tartalmazza, valamennyi, az épületre vonatkozó, tűzvédelmi szempontból releváns műszaki megoldást.

 • szaktanácsadást valamennyi tűzvédelmet érintő kérdésben

 

  Ki készíthet tűzvédelmi dokumentációt?

  Az alábbi esetekben a tűzvédelmi dokumentációt csak tűzvédelmi szakértő, vagy tűzvédelmi tervezői jogosultsággal rendelkező személy készítheti el:

  • KK, MK mértékadó kockázati osztályba tartozó építmények,
  • AK mértékadó kockázati osztályba tartozó
   • lakó- és üdülőépületek,
   • nevelési, oktatási, szociális rendeltetést tartalmazó épületek,
   • az 500 m2 – szintenként összesített – nettó alapterületet meghaladó épületek.
  • NAK mértékadó kockázati osztályba tartozó épületek a lakó- vagy üdülőépület kivételével, amelynek
  • az összes építményszint nettó alapterülete nagyobb, mint 500 m2 és tartalmaz olyan közösségi rendeltetésű helyiséget, amelynek nettó alapterülete nagyobb, mint 50 m2.
  • Az összes építményszint nettó alapterülete nagyobb, mint 1000 m2,
  • A tömegtartózkodás céljára nem szolgáló lelátó, vendéglátó, kereskedelmi rendeltetéssel rendelkező – az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerinti – állvány jellegű építmény, ami 50 főnél több személy tartózkodására szolgál és alapterülete a nettó 20 m2-t meghaladja.

  Fontos megjegyezni, hogy tűzvédelmi dokumentációt csak az a természetes személy készítheti, aki tűzvédelmi szakértő, vagy tűzvédelmi tervezői jogosultsággal rendelkezik.

  Tűzvédelmi tervezés, szakértői tevékenység szabályozása

  A tűzvédelmi szakértői tevékenységet a 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet szabályozza. 

  Tűzvédelmi szakértői tevékenység folytatása annak engedélyezhető, aki:

  a) tűzvédelmi mérnök, tűzvédelmi szakmérnök végzettséggel, vagy
  b) építész, elektrotechnikai tervezői tevékenységhez szükséges kamarai tagsággal és felsőfokú állami végzettséggel és a külön jogszabály szerint meghatározott felsőfokú tűzvédelmi szakképzettséggel rendelkezik.

   

  Tudjuk, hogy kérdései vannak! Hívjon bátran, SEGÍTÜNK!

   telefonszám:+36306260525 e-mail:tervezes[at]protektivgroup[dot]hu